nel voorproeven

If Nel agrees and approves the taste, only than I will be content

bouillon op het vuur

Geen maggi maar puur Ben

wok groente

Groentenfeest

paddenstoelen strudel

Bospaddenstoelen in filodeeg

petit grand dessert

Lunch, diner with friends and/or relatives, please visit our restaurant. You will be enthousiastic about the taste and flavours of the dishes. Fresh, region related, following the season, home made, inspired, passionated. Just a few descriptions.

Our hotel is a small and familiar hotel, with 10 spacey rooms. Free WiFi in hotel and restaurant.

Meetings in a unique location? Hotel & Brasserie De Zwaan is the place you are looking for.

 

Open Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday and Saturday from 17.00 h.

Lunch Friday and Saturday from 11.00 h till 16.30 u

For our hotel guests we serve dinner on demand, ‘table d’hôtes’.

Het hotel bestaat sinds 1628, toen onder de naam Huysinge De Swaen. 400 jaar geleden was het een herberg en brouwerij. Tegenover het hotel stond het gemeentehuis waar in die tijd het Gymnasium was gevestigd. De studenten van die school gingen zich vaak te buiten aan drankmisbruik en gokken waardoor al in 1953 een verbod werd uitgevaardigd om “zonder verloff van de Rector, aan de Studenten nog te verkoopen: biere, wijnen, brandewijne, ofte eenige andere drancken, te tappen of cramerijen te verkoopen als: toeback, buscruyt, lodde coogelen ofte haegelen.”

Tijdens de Franse bezetting wordt de naam gewijzigd in “Au Cygne”. In het jaar 1872 wordt de brouwerij gesloopt omdat de toenmalige eigenaar cafe en brouwen niet langer als hoofdzaak beschouwde. De nadruk kwam te liggen op het hotel en vooral op de stalhouderij.

Door de jaren heen was de Zwaan een plaats waar mensen elkaar ontmoetten. Een vertrekpunt van waaruit de omgeving verkend werd. Een rustplaats voor een goede en gezonde nachtrust. Een plaats voor versnaperingen.

Als rijkste dorp van de regio heeft Venray kloosters, gilden en schutterijen. Vanaf 1651 zelfs een Latijnse school. Van de vele bedevaartplaatsen krijgen er twee landelijke bekendheid: de verering van de H. Maagd Maria in Oostrum en die van Sint-Jozef in de Smakt. In die tijd is landbouw de belangrijkste bron van bestaan. De Peel, een uitgestrekt gebied van heidevelden en vennen, wordt gebruikt om turf te steken en om schapen en bijen te houden. Venray ligt aan de rand van de Peel en vanaf 1900 begint de grootschalige ontginning van de Peel. De gemeente legt bossen aan en stimuleert omzetting van woeste grond in cultuurland. Venray krijgt er in 1921 een kerkdorp bij: Ysselsteyn.

Er komen twee psychiatrische instellingen: Sint Servaas en Sint Anna, die beide opgegaan zijn in het Vincent van Goch instituut. Het St. Annaterrein wordt in deze tijd gebruikt voor allerlei doeleinden zoals bijvoorbeeld de expositie “Waan”, welke in 2001 werd gehouden en waarvan diverse kunstwerken zijn bewaard gebleven. Uitgangspunt waren respect en eerbetoon aan de psychiatrie.

Nog even terug naar de 18de eeuw, een periode van verval door militaire bezettingen. Na 1830 keert het tij en door de aanleg van de spoorlijn Venlo-Nijmegen krijgt de regio een economische impuls. Opmerkelijk is de enorme bloei van de schapenhandel. De handelaren zijn actief in heel Europa en zelfs ver daarbuiten, tot in Argentinië.

De tweede wereldoorlog is een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van Venray. Een groot deel van het centrum wordt verwoest of beschadigd. Venray wordt gedwongen nieuwe wegen in te slaan en vanaf 1952 komt de industrialisering goed op gang. Door de aanleg van de A73 krijgt de economie opnieuw een impuls.

Ooit was hotel de Zwaan vernoemd naar de eigenaar Poels. Nu na zovele jaren blijkt het hotel opnieuw in eigendom te zijn van de familie… immers de moeder van eigenaresse Nel heette Poels en was een nicht van de toenmalige eigenaar in de beginjaren van de 20ste eeuw. Geweldig!gebouw oud 3