vroeg in het voorjaar, lekker in het zonnetje

de bouillon staat op het vuur

Geen maggi maar puur Ben

Feest kan natuurlijk ook op het terras bij mooi weer

Rustiek

gezellig bijpraten tijdens de high-tea

asperges, geweldige groente om mee te werken

lid van Euro-Toques

Private dining in de gewelvenkelder

alles onder één dak

Voor een ontspannen lunch met relaties of een diner met vrienden kunt u terecht bij Brasserie De Zwaan. We koken met biologische streekproducten geïnspireerd door de Franse en grootmoeders keuken.

Tevens kunt u in ons hotel overnachten.

Wenst u te vergaderen op een unieke locatie dan is Hotel & Brasserie De Zwaan een ideale locatie.
Denk ook eens aan private dining, zeker zo leuk!

 

Onze openingstijden

Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag zijn we vanaf 17.00 u open. Vrijdag en zaterdag geopend vanaf 11.00 u voor lunch en vanaf 17.00 uur voor diner.
Zondag zijn we gesloten.

 

Het hotel bestaat sinds 1628, toen onder de naam Huysinge De Swaen. 400 jaar geleden was het een herberg en brouwerij. Tegenover het hotel stond het gemeentehuis waar in die tijd het Gymnasium was gevestigd. De studenten van die school gingen zich vaak te buiten aan drankmisbruik en gokken waardoor al in 1653 een verbod werd uitgevaardigd om “zonder verloff van de Rector, aan de Studenten nog te verkoopen: biere, wijnen, brandewijne, ofte eenige andere drancken, te tappen of cramerijen te verkoopen als: toeback, buscruyt, lodde coogelen ofte haegelen.”

Tijdens de Franse bezetting wordt de naam gewijzigd in “Au Cygne”. In het jaar 1872 wordt de brouwerij gesloopt omdat de toenmalige eigenaar cafe en brouwen niet langer als hoofdzaak beschouwde. De nadruk kwam te liggen op het hotel en vooral op de stalhouderij.

Door de jaren heen was de Zwaan een plaats waar mensen elkaar ontmoetten. Een vertrekpunt van waaruit de omgeving verkend werd. Een rustplaats voor een goede en gezonde nachtrust. Een plaats voor versnaperingen.

Als rijkste dorp van de regio heeft Venray kloosters, gilden en schutterijen. Vanaf 1651 zelfs een Latijnse school. Van de vele bedevaartplaatsen krijgen er twee landelijke bekendheid: de verering van de H. Maagd Maria in Oostrum en die van Sint-Jozef in de Smakt. In die tijd is landbouw de belangrijkste bron van bestaan. De Peel, een uitgestrekt gebied van heidevelden en vennen, wordt gebruikt om turf te steken en om schapen en bijen te houden. Venray ligt aan de rand van de Peel en vanaf 1900 begint de grootschalige ontginning van de Peel. De gemeente legt bossen aan en stimuleert omzetting van woeste grond in cultuurland. Venray krijgt er in 1921 een kerkdorp bij: Ysselsteyn.

Wilt u weten wat er in onze regio te doen is?
Kijk dan op dewebsite: VenrayBloeit voor actuele tips.

Er komen twee psychiatrische instellingen: Sint Servaas en Sint Anna, die beide opgegaan zijn in het Vincent van Goch instituut. Het St. Annaterrein wordt in deze tijd gebruikt voor allerlei doeleinden zoals bijvoorbeeld de expositie “Waan”, welke in 2001 werd gehouden en waarvan diverse kunstwerken zijn bewaard gebleven. Uitgangspunt waren respect en eerbetoon aan de psychiatrie.

Nog even terug naar de 18de eeuw, een periode van verval door militaire bezettingen. Na 1830 keert het tij en door de aanleg van de spoorlijn Venlo-Nijmegen krijgt de regio een economische impuls. Opmerkelijk is de enorme bloei van de schapenhandel. De handelaren zijn actief in heel Europa en zelfs ver daarbuiten, tot in Argentinië.

De tweede wereldoorlog is een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van Venray. Een groot deel van het centrum wordt verwoest of beschadigd. Venray wordt gedwongen nieuwe wegen in te slaan en vanaf 1952 komt de industrialisering goed op gang. Door de aanleg van de A73 krijgt de economie opnieuw een impuls.

Ooit was hotel de Zwaan vernoemd naar de eigenaar Poels. Nu na zovele jaren blijkt het hotel opnieuw in eigendom te zijn van de familie… immers de moeder van eigenaresse Nel heette Poels en was een nicht van de toenmalige eigenaar in de beginjaren van de 20ste eeuw. Geweldig!gebouw oud 3