November. Slachtmaand.

November. Slachtmaand.

Op 24, 25 en 26 november serveren we de bekende gerechten van weleer. Joos Truien, komt uit een gerenommeerde slagersfamilie. Vol verve zal hij je deelgenoot maken van hoe het er vroeger thuis en in de slagerij aan toe ging.

Toos, Ben’s moeder begint te glimmen… de slachtmaand was altijd een heel gezellige en bedrijvige maand. Alle generaties helpen dan mee om het vlees te bereiden en in te maken. Nadat de keurmeester het dier gezond heeft verklaard kan het geslacht worden door de slager. Vervolgens moet het varken een paar dagen rusten. Alles wordt gebruikt… de kop voor kaantjes, de darmen voor worst, ham en spek stopten we in een grote teil en bedekten dat met grof zout. Het vlees bleef hier zeker twee maanden in liggen, daarna werd het afgedroogd en in een droogkast opgehangen met gaas tegen de vliegen. Van het mooie vlees maakten we worst: de gehaktmolen schroefden we op tafel, het vlees er aan de ene kant in, de darm aan de andere kant. Zo lekker als de balkenbrij toen was… die smaken zijn niet meer te evenaren…